"Coiful de aur" Slanic Prahova - PENSIUNE RESTAURANT CASA Mica BUCURESTI, Cazare BUCURESTI Pensiune Restaurant Casa Mica, Oferte cazare BUCURESTI Pensiunea Casa

Go to content

Main menu

"Coiful de aur" Slanic Prahova

"Coiful de Aur" - COTOFENESTI Comuna Poiana Vărbilău – jud Prahova    89 Km -   Bucuresti,
Împrejurimile locației:
Cicloturism: situarea la numia 11 respectiv 6km a orașelor turistice Slănic Ph și Văleni fac locația idelă pentru doritorii de cicloturism. Deasemenea accesul prin satul Vărbilău spre munterespectiv satele Aluniș și Bertea la numia 15-20km fac locul idel pentru amatorii de ieșiri de o zi cu bicicletele, trasee medii excelente pentru familii
Slănic Prahova - 11 Km, Salina Slănic, Baia Baciului, Baia verde, Baia Roșie (ștranduri cu apă sărată diferite ca și amenajări-confort), manifestări specifice vara
lenii de Munte - 6 Km, Muzeul Nicolae Iorga, Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului, Biserica Mănăstirii Văleni, Muzeul de artă religioasă ”Nicolae Iorga”

Casa de vacanță
Apartament: 2 camere (4+3 locuri ) + baie + bucătărie + living (canapea extensibilă) + terasă mare

Curte mare -   5000mp -  
ultima casă din sat: curtea incepe din pădurea dealului si se termină in lunca râului Slănic !
IDEAL pentru copii !
IDEAL pentru doritorii de liniste !
IDEAL pentru o petrecere cu cei dragi !  
Prețul:

275 lei/weekend(2 nopti) / apartament;
120 lei (max 6pers)/noapte/apartament
, în cursul săptămânii (minim două nopți)
Camping rulote
10-12
locuri (simple și duble cu intrare unică ”comandate”)
Apă curentă 4 cișmele
Curent 220v – 9prize
Lumină permanentă de noapte
Vatră de foc grătar
Balansoare
Chiuvetă dedicată
REZERVĂRI -   INFO: 021-223.85.38;
Mobil 0749-114.663, 0723-946.166;
email:
pensiuneacasamica@gmail.com

Despre "Coiful de Aur"

      Evenimentul descoperirii a avut loc in primavara lui 1928, cand un elev de la scoala primara a satului, aflandu-se la arat, a scos, intamplator, din pamant, cu cutitul plugului, valoroasa relicva. Coiful de aur a trecut in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, fiind unul dintre cele mai frumoase si mai atractive exponate.
Lucrat din foaie relativ groasa de aur, prin batere pe un calapod de lemn, coiful de la Poiana Cotofenesti se pastreaza aproape intreg, lipsindu-i doar varful calotei. In aceasta stare de conservare, este inalt de 25 cm si are greutatea de 770 gr.Tinanad seama ca aurul, chiar modelat in foaie groasa, are duritate redusa, se poate aprecia ca, mai mult decat arma defensiva, coiful de la Poiana Cotofenesti a fost o somptuoasa piesa de ceremonial, destinata a sublinia, pentru purtator, pozitia sa proeminenta intr-o ierarhie sociala si militara mai complex structurata.
     Coiful de la Poiana Cotofenesti apartine patrimoniului civilizatiei geto-dace. Este o certitudine, sustinuta nu numai de descoperirea efectuata in perimetrul unei asezari a stramosilor nostri, dar si de tipul de obiect, specific numai teritoriului Romaniei, numai ariei populate de geto-daci. Motivele decorative de indelungata si inradacinata traditie traco-geta, carpato-dunareana, sunt o confirmare. Coiful are similitudini cu exemplarele, tot geto-dace, gasite  la Agighiol, Peretu, Portile de Fier, Cucuteni-Baiceni, fiind totusi cel mai impunator dintre acestea. Este datat in jurul anilor 400 i.e.n si foarte probabil ca obiectul a apartinut unui rege geto-dac - capetenie a unei formatiuni politice autohtone.
  Chiar daca nu va indemnam sa scotociti dealurile din spatele pensiunii va rugam totusi sa fiti atenti la orice obiect pe care-l puteti descoperi pe deal: nu se stie cine va descoperi urmatoarea piesa din tezaurul Romaniei geto-dace!

Back to content | Back to main menu